Barbaresco

Odrůda Nebbiolo dosahuje svého nejlepšího projevu na vápenito-jílovitých půdách pahorkatiny Langhe na pravém břehu řeky Tanaro severovýchodně od Alby v zóně Barbaresco a jihozápadně od města v okolí vesnice Barolo. Jelikož je Nebbiolo velmi pozdně zrající odrůdou, ta největší vína pocházejí ze svahu s jižní orientací v nepříliš vysoké nadmořské výšce (150 až 350 m n. m.).

V současné době tkví tajemství úspěchu Barola a Barbaresca ve vinohradníkovi a jeho vinici (pro výborné polohy se často používají názvy sorí a bricco). Vína se zásadně liší kvalitou, aroma, mohutností a finesou a za tyto vlastnosti by si v oblasti Cote d'Or zmíněná označení už dávno vysloužila. Přesto tato skvělá vína teprve v 80. letech uplynulého století vystoupila z řady opomíjených a ocitla se ve středu pozornosti.

Až do 70. a 80. let minulého století se vinaři zásadně drželi pozdního sběru, dlouhé macerace a nekonečného zrání v obrovských starých sudech. Přibližně v této době pak veřejnost změnila své nároky a začala preferovat ovocnost a odvracet se od nadmíru tříslovitých vín, která přiliš dlouho a nakonec marně čekala a dosažení zralosti.

Moderní vývoj ovšem přinesl řešení - správný okamžik sběru (někdy je třeba dohnat fenologickou zralost až na úplnou mez), kvašení v nádržích z nerezové oceli při regulované teplotě, kratší maceraci, kratší zrání ve velkých starých dubových sudech nebo (o něco spornější možnost) v malých nových nebo málo použitých barikových sudech. Po léta spolu soupeřili dvě školy a jejich stoupenci. Dnes ti nejlepší výrobci kombinují klady obou cest. Barbaresco je v každém případě tříslovité víno, jež vyžaduje delší dobu zrání, v němž ovšem třísloviny pouze vytvářejí rámec pro ohromující škálu chuťových nuancí. Ve velkém Barolu a Barbarescu překrývají temnou sladkost tóny kouře a lesa, nad kůží kořením vyniká chuť malin a nad koncetrací marmelády získává navrch lehkost zelených listů. U starších vín se rozvíjejí animální nebo dehtové tóny, někdy i odstíny vosku, jindy hub či lanýžů a sušených třešní. Spojuje je jadrnost tříslovin a kyselin, která na patře působí spíše svěže než dominantně.

barbaresco

 

 

Žádné produkty značky Barbaresco nebyly nalezeny...

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení