Champagne

Aby se víno mohlo nazývat šampaňským, nestačí, že šumí. Musí pocházet z oblasti Champagne na severovýchodě Francie. Bylo by samozřejmě přehnané tvrdit, že každé šampaňské je lepší než jakékoli jiné šumivé víno. Nejkvalitnější šampaňské se však pyšní spojením svěžesti, bohatosti, jemnosti a mírně stimulující nuance, kterou neucítíte v žádném jiném šumivém víně.

Kraj Champagne s velmi příznivými půdními a klimatickými poměry se rozprostírá pouhých 145km na severovýchod od Paříže. V jeho srdci leží pásmo nevysokých kopců zvedajících se z křídové plošiny, přetnuté řekou Marne. Oblast Champagne má 34 000ha vinic a vše je osázeno, proto se plánuje rozšířit tento region až o dalších 40 obcí.

Champagne se vyrábí metodou, která se nazývá - Méthode Champenoise, tedy druhotným kvašením v lahvi. Podle předepsaného minima musí neročníkové champagne zrát minimálně 15 měsíců a ročníkové 36 měsíců, ale většinou je to mnohem déle. Tři hlavní odrůdy - Pinot Noir, (Pinot) Meunier a Chardonnay.

Méthode Champenoise - Tradiční metodou je proces používaný ve francouzské oblasti Champagne k výrobě šampaňského. Je to také metoda používaná v různých francouzských regionech k výrobě šumivých vín, ve Španělsku k výrobě Cava, v Portugalsku k výrobě Espumante a v Itálii k výrobě Franciacorta.

tristan-gassert-IRzq8sDxb7w-unsplash

Postup ve výrobě:

  • Vendange (Sklizeň) - Sklízí se ručně a cca 100 po kvetení (Kvůli kyselinám)
  • Pressage (Lisování) - Tradičně se používá vertikální lis a nebo při moderní výrobě pneumatický lis.
  • Bouillage (Primární fermentace) - výroba základního vína
  • Assemblage (Míchání) - Míchání různých vín, odrůd, různého stáří (non vintage)
  • Tirage (aplikace kvasinek) - liqueur de tirage - roztok vína a cukru
  • Prise de Mousse (sekundární fermentace) - ležení na kalech, neročníkové champagne min. 15měsíců, ročníkové min. 36měsíců
  • Remuage (Setřásání kalů) - dva způsoby ruční, která trvá déle, 21dní a nebo automatizované v tzv. Gyropalette, která trvá 7 dní.
  • Dégorgement (Odstřelení kalů) - Láhve se otočí hrdlem dolu, aby klesl sediment a ten se následně zamrazí a odstřelí
  • Dosage (Dosážní likér) - Aplikace dosážního likéru "Liqueur d'expédition" tj. třtinový cukr + víno, to určuje výsledný zbytkový cukr ve vínu.
Rozdělení šumivých a perlivých vín podle obsahu zbytkového cukru:
  • Brut nature: obsahují 0–3 g cukru na 1 litr, bez dosage
  • Extra brut: 0–6 g cukru na 1 litr
  • Brut: do 12 g cukru na 1 litr
  • Extra dry: 12 až 17 g cukru na 1 litr
  • Sec: 17 až 32 g cukru na 1 litr
  • Demi-sec: 32 až 50 g cukru na 1 litr
  • Doux: více než 50 g cukru na 1 litr

Jazyk etiket:

  • Blanc de Blancs: Champagne vyrobené pouze z odrůdy Chardonnay
  • Blanc de Noirs: Champagne vyrobené pouze z modrých odrůd (Pinot Noir, Meunier)
  • Cuvée: kupaž, většina šampaňských se sceluje z různých odrůd
  • Non-vintage: (NV - Neročníkové) - cuvée z několika ročníků
  • Réserve: hojně používaný termín, který ale u šampaňského nemá význam
  • Vintage: víno z jediného ročníku

Velikosti lahví:

  • 0,100l Huitiéme - Osmina
  • 0,187l Quart - Čtvrtina
  • 0,375l Demie - Polovina
  • 0,50l Medium - Medium
  • 0,75l Bouteille - Lahev
  • 1,5l Magnum - Magnum
  • 3,00l Jéroboam - První vládce Izraele
  • 4,50l Réhoboam - Syn Šalamouna
  • 6,00l Mathusalem - Příbuzný Noea 969let
  • 9,00l Salmanazar - Asyřanský panovník
  • 12,00l Balthazar - Regent Babylonský
  • 15,00l Nabuchodonosor - Panovník Babylonský
  • 18,00l Melchior - Melichar - mudrc
  • 25,00l Solomon - Šalomoun - Král Izraele
  • 27,00l Primat - primát
  • 30,00l Melchizedec - biblická postava - velekněz
  • IMG_2326
Žádné produkty značky Champagne nebyly nalezeny...

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení