Champagne

Aby se víno mohlo nazývat šampaňským, nestačí, že šumí. Musí pocházet z oblasti Champagne na severovýchodě Francie. Bylo by samozřejmě přehnané tvrdit, že každé šampaňské je lepší než jakékoli jiné šumivé víno. Nejkvalitnější šampaňské se však pyšní spojením svěžesti, bohatosti, jemnosti a mírně stimulující nuance, kterou neucítíte v žádném jiném šumivém víně.

Kraj Champagne s velmi příznivými půdními a klimatickými poměry se rozprostírá pouhých 145km na severovýchod od Paříže. V jeho srdci leží pásmo nevysokých kopců zvedajících se z křídové plošiny, přetnuté řekou Marne. Oblast Champagne má 34 000ha vinic a vše je osázeno, proto se plánuje rozšířit tento region až o dalších 40 obcí.

Champagne se vyrábí metodou, která se nazývá - Méthode Champenoise, tedy druhotným kvašením v lahvi. Podle předepsaného minima musí neročníkové champagne zrát minimálně 15 měsíců a ročníkové 36 měsíců, ale většinou je to mnohem déle. Tři hlavní odrůdy - Pinot Noir, (Pinot) Meunier a Chardonnay.

Méthode Champenoise - Tradiční metodou je proces používaný ve francouzské oblasti Champagne k výrobě šampaňského. Je to také metoda používaná v různých francouzských regionech k výrobě šumivých vín, ve Španělsku k výrobě Cava, v Portugalsku k výrobě Espumante a v Itálii k výrobě Franciacorta.

tristan-gassert-IRzq8sDxb7w-unsplash

Postup ve výrobě:

  • Vendange (Sklizeň) - Sklízí se ručně a cca 100 po kvetení (Kvůli kyselinám)
  • Pressage (Lisování) - Tradičně se používá vertikální lis a nebo při moderní výrobě pneumatický lis.
  • Bouillage (Primární fermentace) - výroba základního vína
  • Assemblage (Míchání) - Míchání různých vín, odrůd, různého stáří (non vintage)
  • Tirage (aplikace kvasinek) - liqueur de tirage - roztok vína a cukru
  • Prise de Mousse (sekundární fermentace) - ležení na kalech, neročníkové champagne min. 15měsíců, ročníkové min. 36měsíců
  • Remuage (Setřásání kalů) - dva způsoby ruční, která trvá déle, 21dní a nebo automatizované v tzv. Gyropalette, která trvá 7 dní.
  • Dégorgement (Odstřelení kalů) - Láhve se otočí hrdlem dolu, aby klesl sediment a ten se následně zamrazí a odstřelí
  • Dosage (Dosážní likér) - Aplikace dosážního likéru "Liqueur d'expédition" tj. třtinový cukr + víno, to určuje výsledný zbytkový cukr ve vínu.
Rozdělení šumivých a perlivých vín podle obsahu zbytkového cukru:
  • Brut nature: obsahují 0–3 g cukru na 1 litr, bez dosage
  • Extra brut: 0–6 g cukru na 1 litr
  • Brut: do 12 g cukru na 1 litr
  • Extra dry: 12 až 17 g cukru na 1 litr
  • Sec: 17 až 32 g cukru na 1 litr
  • Demi-sec: 32 až 50 g cukru na 1 litr
  • Doux: více než 50 g cukru na 1 litr

Jazyk etiket:

  • Blanc de Blancs: Champagne vyrobené pouze z odrůdy Chardonnay
  • Blanc de Noirs: Champagne vyrobené pouze z modrých odrůd (Pinot Noir, Meunier)
  • Cuvée: kupaž, většina šampaňských se sceluje z různých odrůd
  • Non-vintage: (NV - Neročníkové) - cuvée z několika ročníků
  • Réserve: hojně používaný termín, který ale u šampaňského nemá význam
  • Vintage: víno z jediného ročníku

Velikosti lahví:

  • 0,100l Huitiéme - Osmina
  • 0,187l Quart - Čtvrtina
  • 0,375l Demie - Polovina
  • 0,50l Medium - Medium
  • 0,75l Bouteille - Lahev
  • 1,5l Magnum - Magnum
  • 3,00l Jéroboam - První vládce Izraele
  • 4,50l Réhoboam - Syn Šalamouna
  • 6,00l Mathusalem - Příbuzný Noea 969let
  • 9,00l Salmanazar - Asyřanský panovník
  • 12,00l Balthazar - Regent Babylonský
  • 15,00l Nabuchodonosor - Panovník Babylonský
  • 18,00l Melchior - Melichar - mudrc
  • 25,00l Solomon - Šalomoun - Král Izraele
  • 27,00l Primat - primát
  • 30,00l Melchizedec - biblická postava - velekněz
  • IMG_2326
Žádné produkty značky Champagne nebyly nalezeny...