Fred Loimer - Riesling "Lenz" 2017 0,75l
Kód: 204Související produkty
Detailní popis produktu
Bílé víno Riesling "Lenz" 2017 od Freda Loimera je vyrobeno pouze ze selektovaných, ručně sklizených hroznů. Po 4 hodinové maceraci se odstopkované bobule lisují společně s podílem celých hroznů s třapinami a následně probíhá spontánní fermentace autochtonními kvasinkami v nerezových tancích. Fermentace probíhá v rozmezí 2-4 týdnů a víno následně zraje v nerezových tancích dalších 5 měsíců na jemných kvasničních kalech.
Pojem "Lenz" v názvu vina odkazuje na metodu vedení vinné révy podle Lenze Mosera z Rohrendorfu u Kremže v Rakousku. Tzv. "Lenz Moser" metoda je systém vysokého vedení vinné révy s jednoramenným či dvouramenným kordonem a jedním cca 1,2 - 1,3 m vysokým kmenem.
Věděli jste, že?
Někteří lidé rádi pijí Riesling pro jeho schopnost obsahovat a časem i vytvářet určité koncentrace tzv. “petrolejových tónů“. Onen petrolejový ton – jak se to prý nemá nazývat – je ve skutečnosti organická látka 1,1,6–trimethyl 1,2-dihydronaphthalene neboli zkráceně TDN, která se řadí mezi norizoprenoiody (organické sloučeniny na bázi uhlíku) a vytváří se převážně během zrání vína z prekurzorů karotenoidu kyselou hydrolýzou, která je zahájena protonací karbonylové skupiny, čímž dojde k usnadnění nukleofilního ataku molekuly vody.
No, ať už je to jakkoli, nám ten petrolej chutná …
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bílá vína |
---|---|
Hmotnost: | 1.3 kg |
Barva: | Bílé víno |
Styl: | Suché |
Odrůda: | Ryzlink rýnský/Riesling |
Země původu: | Rakousko |
Oblast: | Kamptal |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Vinařství Freda Loimera, rozprostírající se na ploše 60 ha, nalezneme v malém městě Langenlois v Rakousku ve vinařském regionu Kamptal, které převzal po svém otci v roce 1998. Fred byl na svou dobu dosti novátorský a zasloužil se o pořádný rozruch svými netradičními metodami kdy např. nechával Grüner Veltliner zrát v barikových sudech, což byla do té doby v regionu nevídaná věc.
Vinařství je od roku 2006 v biodynamickém režimu. Fred je přesvědčen, že rozhodujícím faktorem kvalitního vína je jeho původ. Biodynamika umocňuje čistý původ vína, dělá ho více živým a více zdůrazňuje jeho charakter. Lépe také vystihuje charakter místního terroiru.
Půda v Kamptalu je na severu spíše břidlicová s obsahem slídy a ruly. V jižní části spíše převažují půdy sprašové se štěrkem, kolikrát až několik metrů hluboké.